Heftruck - Ongevallen en schade
Home » Logistieke opleidingen » Heftruck - Ongevallen en schade
Terug   Print  

Heftruck

Ongevallen en schade

De risico's met de heftrucks kunnen groot zijn. Er gebeuren veel ongelukken. Vaak is dan sprake van ernstig letsel of overlijden. Dit blijkt onder meer uit de vele ongeval meldingen die bij de Arbeidsinspectie binnenkomen, waarbij heftrucks betrokken zijn.

Enkele belangrijke bevindingen die uit de ongeval analyses afgeleid kunnen worden, zijn:

Waarom heftruck opleiding?
De werkgever is verplicht de betreffende werknemers grondig te (doen) instrueren. De wetgeving vereist hiervan een specifieke deskundigheid, waarbij de werkgever de inhoud en uitvoering van deze deskundigheid zelf mag invullen, maar daarvoor ook verantwoordelijk wordt gesteld. In de praktijk betekent dit dat heftruckchauffeurs wordt geadviseerd een opleiding met diploma of certificaat te laten volgen.

Specifieke deskundigheid bediening heftrucks
'Bedieners'/chauffeurs van heftrucks moeten een specifieke deskundigheid bezitten. Een door het CCV erkend opleidingsinstituut, kan over het algemeen als doeltreffende voorlichting en instructie worden beschouwd. De opleidingslocatie van Smits Opleidingen is door het CCV erkend als opleidingsinstituut. Indien de opleiding met goed gevolg is afgerond, dan krijgt de cursist een certificaat als bewijs.

Kijk voor meer informatie in de brochure van de arbeidsinspectie: 'Heftruck, hoe voorkom ik ongevallen en schade?'

Bron: Arbeidsinspectie, Heftrucks; Hoe voorkom ik ongevallen en schade?

Made by Marco van Kampen & Michel Pouleijn